Translate

2012. november 28., szerda

Ezt kaptam, továbbítom.



Follow instructions and wait 4 days ! !
 This year, December has 5 Saturdays, 5 Sundays and 5 Mondays.
Dec-12
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat Sun
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

This only happens once every 824 years.
The Chinese call it the Money Bag.
Send this to all your friends. According to the legend, you will receive money in 4 days. According to Feng Shui, if you do not send it you will stay poor.
 
I, in particular, will not let this opportunity pass by. So I send it to you with my best wishes.

Aki nem tud angolul, annak lefordítom:

Kövesd az utasításokat és várj 4 napig!!
Ebben az évben decemberben 5 szombat, 5 vasárnap és 5 hétfő van.

... (Naptár)

Ilyen csak minden 824 évben egyszer fordul elő.
A kínaiak ezt pénzeszsáknak hívják.
Küldd el ezt az összes barátodnak. Ekkor - a hagyomány szerint - 4 napon belül pénzt fogsz kapni. A Feng-Shui tanítása szerint, ha ezt nem teszed meg szegény maradsz.
Én nem akarom elszalasztani ezt a lehetőséget. Így a jókívánságaimmal együtt küldöm ezt az üzenetet tovább.

Róza Tanya

Recept: Keménytarhonya

A keménytarhonya jellegzetes kiskunsági, dél-alföldi étel. A félegyházi házi asszonyok hetente-kéthetente főztek keménytarhonyát. Mivel nagyon egyszerű elkészíteni és csak egy edény kell hozzá, hajdanán a pásztorok is gyakran főzték bográcsban.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg tarhonya (lehetőleg jó fajta házi)
  • két-három teáskanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika (ha van)
  • só ízlés szerint


A füstölt szalonnát apróra vágjuk és kisütjük a zsírját. Rátesszük a hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a krumplit, alaposan összekeverjük és rászórjuk a pirospaprikát, megsózzuk és felöntjük kb. két liter vízzel, felforraljuk, majd beletesszük a tarhonyát. Készre főzzük. Ezután levesszük a tűzről és megvárjuk, hogy a tarhonya jól magába szívja a levet (ettől lesz "kemény"). Ezután fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Róza Tanya

2012. november 27., kedd

Ég a gyertya, ég ...

Égetjük a gyertyát drága édesanyánk emlékére.

http://gyertyalang.hu/gyertyagyujtas/gyertyak.php?kiert=42142


Róza Tanya

Recept: gulyásleves

Másik nagy kedvencünk - bár gondolom nem csak mi vagyunk ezzel így - a gulyásleves.
Bár hagyományosan marhahúsból készül, minden további nélkül főzhetjük bármilyen húsból.
Mi leggyakrabban sertés- és csirkehúsból szoktuk elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 1/2 kg hús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • egy kis olaj vagy zsír
  • só,
  • pirospaprika
  • egész kömény
  • szemes bors
  • esetleg 1-2 babérlevél
  • 3 szem burgonya
  • leveszöldségek: sárgarépa, petrezselyem, zeller, kelkáposzta, karfiol, paprika, paradicsom (szinte bármit beletehetünk, amit szeretünk)
Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a vöröshagymát. Levesszük a tűzről a lábast és meghintjük pirospaprikával. Beleöntjük a felkockázott húst. majd visszatesszük a tűzre és jól megpörköljük (azért vigyázzunk, hogy a paprika nehogy megégjen).
Felöntjük vízzel és megsózzuk a levesalapot és beletesszük egy teatojásban a köménymagot és az egész borsot, amit így egészben ki tudunk majd emelni.
Megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Amikor a hús félik megfőtt beletesszük a zöldségeket.
Ha fiatal csirkéből főzzük a gulyást, akkor a zöldségeket rögtön beletesszük a levesbe a hús pörkölése után, mert azoknak körülbelül azonos a főzési ideje.
A főzés vége felé beletesszük a levesbe a felkockázott burgonyát és készre főzzük. Ha szükséges sózzuk.
Ha kész a leves tehetünk bele csipetkét. Ezt úgy készítjük, hogy egész tojásba teszünk annyi lisztet és egy csipetnyi sót, hogy tésztát tudjunk belőle gyúrni. Ha nagyon kemény, tegyünk bele egy kis vizet is. A lényeg az, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ezután belecsipegetjük a levesbe és addig főzzük, amíg feljön a leves tetejére. Ekkor már csak nagyon rövid ideig kell főzni.
A levest forrón tálaljuk.
Másodiknak palacsintát szoktunk csinálni.
Jó étvágyat!

2012. november 26., hétfő

Recept: Székely káposzta

Gondoltam, leírom, hogy én hogy szoktam a székely káposztát készíteni. Annyira egyszerű, hogy szerintem bárki el tudja készíteni. A gyermekeim kis koruk óta nagyon szeretik, ezért igen gyakran főztem.

Mi kell hozzá 4 személyre?


  • 1 kg savanyított káposzta
  • 1/2 kg hús (én sertéscombból szoktam készíteni)
  • vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • piros paprika
  • egy kis olaj vagy zsír

A húst kis kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. A lábast levesszük a tűzről és rászórjuk a piros paprikát és jól összekeverjük. Azért kell levenni a tűzről, hogy meg ne égjen.
Beletesszük a lábasba a húst és visszatesszük a tűzre.
Addig kavargatjuk, amíg a húskockák minden oldala kissé kifehéredik.
Ekkor felöntjük vízzel és megsózzuk. Lefedve főzzük addig, amíg félig megpuhul.
Ha a káposzta nagyon savanyú, főzés előtt kissé kiáztatjuk, majd kinyomkodjuk.
A káposztát rátesszük a félig megfőtt húsra (pörköltre, hiszen az nem más), jól összekeverjük és öntünk rá egy kis vizet, hogy éppen ellepje. Ezután lefedve nagyon kis tűzön addig főzzük, amíg megpuhul a hús is és a káposzta is. Ha közben elfőtte a levét, öntünk rá vizet.
Nagyon finom.
De még finomabb, ha saját magunk által készített savanyú káposztát használunk.
Egészségére!

Róza Tanya

Néhány újítás

Pár kisebb újítást csináltam a honlapon. Remélem, hogy jobb lett. Főleg a SEO miatt.
http://rozatanya.hu

2012. november 24., szombat

Google fordító - Google Translate

Elhelyeztem az oldalon a Google fordítót. Így szinte bármilyen nyelvre le lehet fordíttatni az oldal tartalmát. http://rozatanya.hu
Persze tudjuk, hogy ez a gépi fordítás még messze nem az igazi, de a semminél viszont jóval több.