Translate

2012. november 27., kedd

Recept: gulyásleves

Másik nagy kedvencünk - bár gondolom nem csak mi vagyunk ezzel így - a gulyásleves.
Bár hagyományosan marhahúsból készül, minden további nélkül főzhetjük bármilyen húsból.
Mi leggyakrabban sertés- és csirkehúsból szoktuk elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 1/2 kg hús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • egy kis olaj vagy zsír
  • só,
  • pirospaprika
  • egész kömény
  • szemes bors
  • esetleg 1-2 babérlevél
  • 3 szem burgonya
  • leveszöldségek: sárgarépa, petrezselyem, zeller, kelkáposzta, karfiol, paprika, paradicsom (szinte bármit beletehetünk, amit szeretünk)
Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a vöröshagymát. Levesszük a tűzről a lábast és meghintjük pirospaprikával. Beleöntjük a felkockázott húst. majd visszatesszük a tűzre és jól megpörköljük (azért vigyázzunk, hogy a paprika nehogy megégjen).
Felöntjük vízzel és megsózzuk a levesalapot és beletesszük egy teatojásban a köménymagot és az egész borsot, amit így egészben ki tudunk majd emelni.
Megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Amikor a hús félik megfőtt beletesszük a zöldségeket.
Ha fiatal csirkéből főzzük a gulyást, akkor a zöldségeket rögtön beletesszük a levesbe a hús pörkölése után, mert azoknak körülbelül azonos a főzési ideje.
A főzés vége felé beletesszük a levesbe a felkockázott burgonyát és készre főzzük. Ha szükséges sózzuk.
Ha kész a leves tehetünk bele csipetkét. Ezt úgy készítjük, hogy egész tojásba teszünk annyi lisztet és egy csipetnyi sót, hogy tésztát tudjunk belőle gyúrni. Ha nagyon kemény, tegyünk bele egy kis vizet is. A lényeg az, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ezután belecsipegetjük a levesbe és addig főzzük, amíg feljön a leves tetejére. Ekkor már csak nagyon rövid ideig kell főzni.
A levest forrón tálaljuk.
Másodiknak palacsintát szoktunk csinálni.
Jó étvágyat!

2012. november 26., hétfő

Recept: Székely káposzta

Gondoltam, leírom, hogy én hogy szoktam a székely káposztát készíteni. Annyira egyszerű, hogy szerintem bárki el tudja készíteni. A gyermekeim kis koruk óta nagyon szeretik, ezért igen gyakran főztem.

Mi kell hozzá 4 személyre?


  • 1 kg savanyított káposzta
  • 1/2 kg hús (én sertéscombból szoktam készíteni)
  • vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • piros paprika
  • egy kis olaj vagy zsír

A húst kis kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. A lábast levesszük a tűzről és rászórjuk a piros paprikát és jól összekeverjük. Azért kell levenni a tűzről, hogy meg ne égjen.
Beletesszük a lábasba a húst és visszatesszük a tűzre.
Addig kavargatjuk, amíg a húskockák minden oldala kissé kifehéredik.
Ekkor felöntjük vízzel és megsózzuk. Lefedve főzzük addig, amíg félig megpuhul.
Ha a káposzta nagyon savanyú, főzés előtt kissé kiáztatjuk, majd kinyomkodjuk.
A káposztát rátesszük a félig megfőtt húsra (pörköltre, hiszen az nem más), jól összekeverjük és öntünk rá egy kis vizet, hogy éppen ellepje. Ezután lefedve nagyon kis tűzön addig főzzük, amíg megpuhul a hús is és a káposzta is. Ha közben elfőtte a levét, öntünk rá vizet.
Nagyon finom.
De még finomabb, ha saját magunk által készített savanyú káposztát használunk.
Egészségére!

Róza Tanya

Néhány újítás

Pár kisebb újítást csináltam a honlapon. Remélem, hogy jobb lett. Főleg a SEO miatt.
http://rozatanya.hu

2012. november 24., szombat

Google fordító - Google Translate

Elhelyeztem az oldalon a Google fordítót. Így szinte bármilyen nyelvre le lehet fordíttatni az oldal tartalmát. http://rozatanya.hu
Persze tudjuk, hogy ez a gépi fordítás még messze nem az igazi, de a semminél viszont jóval több.

2012. november 23., péntek

QR kód

Itt van a blog QR kódja (QR code):


Ennek a segítségével okostelefonról (Smart Phone) is könnyen elérhető.

Itt a facebook oldal linkje: http://www.facebook.com/pages/R%C3%B3za-Tanya/301296946646778


Róza Tanya

Angol honlap - English homepage

A kislányom segítségével elkészült a honlap angol nyelvű változata is. Róza Tanya

Thanks to my doughter the English version of the site is ready. Please visit Róza Tanya.

2012. november 21., szerda


Tekintettel a sok amerikai látogatóra, készül a honlap angol nyelvű változata is. http://rozatanya.hu
Az alig egy hónap alatt, amióta az oldal létezik, 463 látogató volt, akik 1141 oldalt töltöttek le. Megjegyzem, hogy a flag countert csak később tettem fel, a valóságban tehát több volt a látogató és a letöltött oldalak száma.

Due to the very larg number of american visitors, we are working on the translation of the site http://rozatanya.hu .