Translate

2012. november 27., kedd

Recept: gulyásleves

Másik nagy kedvencünk - bár gondolom nem csak mi vagyunk ezzel így - a gulyásleves.
Bár hagyományosan marhahúsból készül, minden további nélkül főzhetjük bármilyen húsból.
Mi leggyakrabban sertés- és csirkehúsból szoktuk elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 1/2 kg hús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • egy kis olaj vagy zsír
  • só,
  • pirospaprika
  • egész kömény
  • szemes bors
  • esetleg 1-2 babérlevél
  • 3 szem burgonya
  • leveszöldségek: sárgarépa, petrezselyem, zeller, kelkáposzta, karfiol, paprika, paradicsom (szinte bármit beletehetünk, amit szeretünk)
Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a vöröshagymát. Levesszük a tűzről a lábast és meghintjük pirospaprikával. Beleöntjük a felkockázott húst. majd visszatesszük a tűzre és jól megpörköljük (azért vigyázzunk, hogy a paprika nehogy megégjen).
Felöntjük vízzel és megsózzuk a levesalapot és beletesszük egy teatojásban a köménymagot és az egész borsot, amit így egészben ki tudunk majd emelni.
Megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Amikor a hús félik megfőtt beletesszük a zöldségeket.
Ha fiatal csirkéből főzzük a gulyást, akkor a zöldségeket rögtön beletesszük a levesbe a hús pörkölése után, mert azoknak körülbelül azonos a főzési ideje.
A főzés vége felé beletesszük a levesbe a felkockázott burgonyát és készre főzzük. Ha szükséges sózzuk.
Ha kész a leves tehetünk bele csipetkét. Ezt úgy készítjük, hogy egész tojásba teszünk annyi lisztet és egy csipetnyi sót, hogy tésztát tudjunk belőle gyúrni. Ha nagyon kemény, tegyünk bele egy kis vizet is. A lényeg az, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ezután belecsipegetjük a levesbe és addig főzzük, amíg feljön a leves tetejére. Ekkor már csak nagyon rövid ideig kell főzni.
A levest forrón tálaljuk.
Másodiknak palacsintát szoktunk csinálni.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: