Translate

2012. november 29., csütörtök

Recept: Házi bio-baracklekvár


Lehet, hogy nem a legjobbkor írom ezeket a sorokat, de most jutott eszembe. :-)

Egy kg sárgabarackhoz 60 dkg cukrot vegyünk.
Akinek van kedve bíbelődni, lehúzhatja a héját úgy, hogy a gyümölcsöt leforrázza lobogó forró vízzel. Utána már le lehet húzni a héját. Azért vigyázzunk, hogy lehetőleg ne égessük meg a kezünket! Forrázás helyett a megtisztított gyümölcsöt turmixolhatjuk is. Ezután a gyümölcsöt feltesszük főzni. Fakanállal sűrűn kevergetjük, nehogy leégjen. Jó negyed óra főzés után hozzáadjuk a cukrot és azzal is főzzük kb. 20 percig.
A téli elrakáshoz mindenképpen hermetikusan záró üvegekre van szükség. A legcélszerűbb és legolcsóbb megoldás a fémtetős üveg (főleg újrahasznosítás esetén). Ha használt tetőt akarunk újra felhasználni, ellenőrizzük, hogy belül teljesen ép-e a bevonat és nem rozsdás-e.
Csak tökéletes tetőket használjunk. Ez a tartósítás lényege. Ugyanis nem használunk semmilyen tartósítószert.
A kész lekvárt hagyjuk a tűzön, csak vegyük takarékra, hogy egy picit mindig forrjon. Rakjunk tele szedőkanállal egy üveget, majd tekerjük rá a tetejét és állítsuk fejre. Ez azért szükséges, hogy a forró lekvár sterilizálja az üveg tetejét is.
Szépen egymás után rakjuk tele sz összes üveget és állítsuk fejre.
Ha kihűltek az üvegek, felfordíthatjuk és helyükre tehetjük őket.
Még arra kell ügyelni, hogy minden üveget jól töltsünk tele, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne.
Ezzel kész is vagyunk. Télen fogyaszthatjuk a finom lekvárt.

Róza Tanya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése