A
kislányom Angliában van és említette, hogy ott nincs savanyú
káposzta, ezért nem tud székelykáposztát csinálni, amit pedig
igen szereti.
Nos,
akkor leírom, hogyan oldható ez meg otthon, egyszerűen.
Nem
kell hozzá más, csak egy 5 literes befőttes üveg vagy hasonló
méretű műanyag edény és valami nehezék, amit majd a káposzta
tetejére teszünk.
Akkor
lássuk a receptet!
Ha
az öt literes befőttes üvegből indulunk ki, akkor kb. 3-4 kg
káposztára lesz szükségünk. Ezen kívül kellenek még fűszerek
és ízesítő anyagok. Nevezetesen: só, kapor (el is hagyható),
babérlevél, fokhagyma (aki nem szereti elhagyhatja), birsalma (ha
nincs, használhatunk helyette közönséges almát is), zöld
paprika (az a legjobb, ha piros hegyes), 2-3 fej vöröshagyma,
1-2 sárgarépa (ez is elhagyható), köménymag.
A
káposztát legyaluljuk (ha nincs gyalunk késsel is összevághatjuk), a hagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát
megpucoljuk, hosszú hasábokra vágjuk. A birsalmát (almát)
felszeleteljük.
Az
üveg aljára tesszük a kaprot (ha használunk). Erre teszünk egy
réteg (kb. 10-15 cm káposztát), egy kávéskanál sóval
meghintjük, teszünk rá almaszeleteket, paprikát, fűszereket és
alaposan lenyomkodjuk. Utána megint gyalult káposzta és a fűszerek
jönnek. Ezt is megsózzuk és alaposan lenyomkodjuk. Addig
folytatjuk ezt a procedúrát amíg tele nem lesz az üveg. Felül
már meglehetősen lédús lesz a káposzta. Ekkor kell rátenni
valami nehezéket, olyat, ami pont belefér az ötliteres üvegbe, de
elég súlyos ahhoz, hogy lenyomja a káposztát.
Lehet
ez egy kisebb, mondjuk kavicsokkal megtöltött befőttes üveg, ami
pont belefér a nagy üveg szájába és így szépen lenyomja a
káposztánkat.
Ha
ezzel megvagyunk már csak annyi dolgunk van, hogy az üveget
eltegyük a lakásban olyan helyre, ahol nincs útban és
szobahőmérsékleten 2-3 hétig érleljük, amíg el nem készül.
Az érlelési idő természetesen függ a hőmérséklettől.
Melegebb helyen hamarabb kész. 1,5 hét után kezdjük el
kóstolgatni, hogy hogy alakul az érlelés. Ha úgy látjuk, hogy
már megfelelő, akkor tegyük a kész savanyú káposztánkat
hűtőszekrénybe.
Nyersen
is nagyon finom.
Ha
töltött káposztát is szeretnénk csinálni, akkor a gyalult
káposzta rétegek közé tegyünk egész káposzta leveleket is.
Sokkal finomabb a székely káposzta is, ha a saját készítésű savanyú káposztából készítjük.
Róza Tanya
Sokkal finomabb a székely káposzta is, ha a saját készítésű savanyú káposztából készítjük.
Róza Tanya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése