Translate

2012. november 29., csütörtök

Recept: Káposzta savanyítás


A kislányom Angliában van és említette, hogy ott nincs savanyú káposzta, ezért nem tud székelykáposztát csinálni, amit pedig igen szereti.
Nos, akkor leírom, hogyan oldható ez meg otthon, egyszerűen.
Nem kell hozzá más, csak egy 5 literes befőttes üveg vagy hasonló méretű műanyag edény és valami nehezék, amit majd a káposzta tetejére teszünk.
Akkor lássuk a receptet!
Ha az öt literes befőttes üvegből indulunk ki, akkor kb. 3-4 kg káposztára lesz szükségünk. Ezen kívül kellenek még fűszerek és ízesítő anyagok. Nevezetesen: só, kapor (el is hagyható), babérlevél, fokhagyma (aki nem szereti elhagyhatja), birsalma (ha nincs, használhatunk helyette közönséges almát is), zöld paprika (az a legjobb, ha piros hegyes), 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 sárgarépa (ez is elhagyható), köménymag.
A káposztát legyaluljuk (ha nincs gyalunk késsel is összevághatjuk), a hagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát megpucoljuk, hosszú hasábokra vágjuk. A birsalmát (almát) felszeleteljük.
Az üveg aljára tesszük a kaprot (ha használunk). Erre teszünk egy réteg (kb. 10-15 cm káposztát), egy kávéskanál sóval meghintjük, teszünk rá almaszeleteket, paprikát, fűszereket és alaposan lenyomkodjuk. Utána megint gyalult káposzta és a fűszerek jönnek. Ezt is megsózzuk és alaposan lenyomkodjuk. Addig folytatjuk ezt a procedúrát amíg tele nem lesz az üveg. Felül már meglehetősen lédús lesz a káposzta. Ekkor kell rátenni valami nehezéket, olyat, ami pont belefér az ötliteres üvegbe, de elég súlyos ahhoz, hogy lenyomja a káposztát.
Lehet ez egy kisebb, mondjuk kavicsokkal megtöltött befőttes üveg, ami pont belefér a nagy üveg szájába és így szépen lenyomja a káposztánkat.
Ha ezzel megvagyunk már csak annyi dolgunk van, hogy az üveget eltegyük a lakásban olyan helyre, ahol nincs útban és szobahőmérsékleten 2-3 hétig érleljük, amíg el nem készül. Az érlelési idő természetesen függ a hőmérséklettől. Melegebb helyen hamarabb kész. 1,5 hét után kezdjük el kóstolgatni, hogy hogy alakul az érlelés. Ha úgy látjuk, hogy már megfelelő, akkor tegyük a kész savanyú káposztánkat hűtőszekrénybe.
Nyersen is nagyon finom.
Ha töltött káposztát is szeretnénk csinálni, akkor a gyalult káposzta rétegek közé tegyünk egész káposzta leveleket is.

Sokkal finomabb a székely káposzta is, ha a saját készítésű savanyú káposztából készítjük.

Róza Tanya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése