Translate

2012. november 28., szerda

Recept: Keménytarhonya

A keménytarhonya jellegzetes kiskunsági, dél-alföldi étel. A félegyházi házi asszonyok hetente-kéthetente főztek keménytarhonyát. Mivel nagyon egyszerű elkészíteni és csak egy edény kell hozzá, hajdanán a pásztorok is gyakran főzték bográcsban.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg tarhonya (lehetőleg jó fajta házi)
  • két-három teáskanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika (ha van)
  • só ízlés szerint


A füstölt szalonnát apróra vágjuk és kisütjük a zsírját. Rátesszük a hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a krumplit, alaposan összekeverjük és rászórjuk a pirospaprikát, megsózzuk és felöntjük kb. két liter vízzel, felforraljuk, majd beletesszük a tarhonyát. Készre főzzük. Ezután levesszük a tűzről és megvárjuk, hogy a tarhonya jól magába szívja a levet (ettől lesz "kemény"). Ezután fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Róza Tanya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése