Translate

2012. november 30., péntek

Recept: vörösboros marhapörkölt

Ez is nagyon finom. Talán főtt burgonyával a legfinomabb, bár van aki a nokedlire esküszik.
Nem akarom önmagam ismételni, ezt a receptet már leírtam itt.
Feltétlenül adjunk hozzá valamilyen salátát, ha nincs akkor savanyúságot, akár jófajta házi savanyított káposztát.
Fogyasszunk hozzá finom száraz (vagy félédes) vörösbort. Persze csak mértékkel.

Róza Tanya

Recept: csirkepörkölt

Hát nem is tudom, hogy erről érdemes-e írni, szerintem ezt bárki el tudja készíteni.
Na mindegy. Ha már belekezdtem, leírom.
A legfinomabb, ha feláldozunk ehhez egy egész csirkét.
Ha mégsem akarjuk, akkor főzhetjük csirkecombból, szárnyból is.
Nem kell hozzá sok minden és nagyon gyorsan kész van, mert a fiatal csirke pillanatok alatt megfő.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 1 egész csirke (nem a legfiatalabb "rántani való", hanem annál kicsit idősebb) vagy 1 kg csirkecomb vagy 1 kg csirke szárny vagy a kettő tetszőleges arányban;
  • két kávéskanál piros paprika;
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb vöröshagyma;
  • kevés olaj vagy zsír (ha netán van tyúkzsírunk, akkor az a legjobb);
  • 1 zöldpaprika;
  • 1 paradicsom;
  • só ízlés szerint;


A csirkét alaposan megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk.
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük.
A lábast levesszük a tűzről (nehogy megégjen a paprika) és megszórjuk a pirospaprikával és jól elkeverjük. Majd visszatesszük a tűzre és beleöntjük a húsokat.
Alapos kevergetés közben kis tűzön rövid ideig kevergetve pörköljük a húst.
Ezután felöntjük egy kevés vízzel, éppen hogy ellepje a húsokat.
Megsózzuk, beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul a hús. A végén megkóstoljuk a levét, hogy elég sós-e. Ha nem, akkor adunk hozzá még egy kis sót és azzal is összefőzzük. Vigyázzunk, nehogy elsózzuk!

Nokedlivel és salátával tálaljuk (jó a finom házi savanyított káposzta is).

Jó étvágyat!

Róza Tanya

2012. november 29., csütörtök

Recept: Káposzta savanyítás


A kislányom Angliában van és említette, hogy ott nincs savanyú káposzta, ezért nem tud székelykáposztát csinálni, amit pedig igen szereti.
Nos, akkor leírom, hogyan oldható ez meg otthon, egyszerűen.
Nem kell hozzá más, csak egy 5 literes befőttes üveg vagy hasonló méretű műanyag edény és valami nehezék, amit majd a káposzta tetejére teszünk.
Akkor lássuk a receptet!
Ha az öt literes befőttes üvegből indulunk ki, akkor kb. 3-4 kg káposztára lesz szükségünk. Ezen kívül kellenek még fűszerek és ízesítő anyagok. Nevezetesen: só, kapor (el is hagyható), babérlevél, fokhagyma (aki nem szereti elhagyhatja), birsalma (ha nincs, használhatunk helyette közönséges almát is), zöld paprika (az a legjobb, ha piros hegyes), 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 sárgarépa (ez is elhagyható), köménymag.
A káposztát legyaluljuk (ha nincs gyalunk késsel is összevághatjuk), a hagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát megpucoljuk, hosszú hasábokra vágjuk. A birsalmát (almát) felszeleteljük.
Az üveg aljára tesszük a kaprot (ha használunk). Erre teszünk egy réteg (kb. 10-15 cm káposztát), egy kávéskanál sóval meghintjük, teszünk rá almaszeleteket, paprikát, fűszereket és alaposan lenyomkodjuk. Utána megint gyalult káposzta és a fűszerek jönnek. Ezt is megsózzuk és alaposan lenyomkodjuk. Addig folytatjuk ezt a procedúrát amíg tele nem lesz az üveg. Felül már meglehetősen lédús lesz a káposzta. Ekkor kell rátenni valami nehezéket, olyat, ami pont belefér az ötliteres üvegbe, de elég súlyos ahhoz, hogy lenyomja a káposztát.
Lehet ez egy kisebb, mondjuk kavicsokkal megtöltött befőttes üveg, ami pont belefér a nagy üveg szájába és így szépen lenyomja a káposztánkat.
Ha ezzel megvagyunk már csak annyi dolgunk van, hogy az üveget eltegyük a lakásban olyan helyre, ahol nincs útban és szobahőmérsékleten 2-3 hétig érleljük, amíg el nem készül. Az érlelési idő természetesen függ a hőmérséklettől. Melegebb helyen hamarabb kész. 1,5 hét után kezdjük el kóstolgatni, hogy hogy alakul az érlelés. Ha úgy látjuk, hogy már megfelelő, akkor tegyük a kész savanyú káposztánkat hűtőszekrénybe.
Nyersen is nagyon finom.
Ha töltött káposztát is szeretnénk csinálni, akkor a gyalult káposzta rétegek közé tegyünk egész káposzta leveleket is.

Sokkal finomabb a székely káposzta is, ha a saját készítésű savanyú káposztából készítjük.

Róza Tanya

Recept: Házi bio-baracklekvár


Lehet, hogy nem a legjobbkor írom ezeket a sorokat, de most jutott eszembe. :-)

Egy kg sárgabarackhoz 60 dkg cukrot vegyünk.
Akinek van kedve bíbelődni, lehúzhatja a héját úgy, hogy a gyümölcsöt leforrázza lobogó forró vízzel. Utána már le lehet húzni a héját. Azért vigyázzunk, hogy lehetőleg ne égessük meg a kezünket! Forrázás helyett a megtisztított gyümölcsöt turmixolhatjuk is. Ezután a gyümölcsöt feltesszük főzni. Fakanállal sűrűn kevergetjük, nehogy leégjen. Jó negyed óra főzés után hozzáadjuk a cukrot és azzal is főzzük kb. 20 percig.
A téli elrakáshoz mindenképpen hermetikusan záró üvegekre van szükség. A legcélszerűbb és legolcsóbb megoldás a fémtetős üveg (főleg újrahasznosítás esetén). Ha használt tetőt akarunk újra felhasználni, ellenőrizzük, hogy belül teljesen ép-e a bevonat és nem rozsdás-e.
Csak tökéletes tetőket használjunk. Ez a tartósítás lényege. Ugyanis nem használunk semmilyen tartósítószert.
A kész lekvárt hagyjuk a tűzön, csak vegyük takarékra, hogy egy picit mindig forrjon. Rakjunk tele szedőkanállal egy üveget, majd tekerjük rá a tetejét és állítsuk fejre. Ez azért szükséges, hogy a forró lekvár sterilizálja az üveg tetejét is.
Szépen egymás után rakjuk tele sz összes üveget és állítsuk fejre.
Ha kihűltek az üvegek, felfordíthatjuk és helyükre tehetjük őket.
Még arra kell ügyelni, hogy minden üveget jól töltsünk tele, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne.
Ezzel kész is vagyunk. Télen fogyaszthatjuk a finom lekvárt.

Róza Tanya

2012. november 28., szerda

Ezt kaptam, továbbítom.



Follow instructions and wait 4 days ! !
 This year, December has 5 Saturdays, 5 Sundays and 5 Mondays.
Dec-12
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat Sun
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

This only happens once every 824 years.
The Chinese call it the Money Bag.
Send this to all your friends. According to the legend, you will receive money in 4 days. According to Feng Shui, if you do not send it you will stay poor.
 
I, in particular, will not let this opportunity pass by. So I send it to you with my best wishes.

Aki nem tud angolul, annak lefordítom:

Kövesd az utasításokat és várj 4 napig!!
Ebben az évben decemberben 5 szombat, 5 vasárnap és 5 hétfő van.

... (Naptár)

Ilyen csak minden 824 évben egyszer fordul elő.
A kínaiak ezt pénzeszsáknak hívják.
Küldd el ezt az összes barátodnak. Ekkor - a hagyomány szerint - 4 napon belül pénzt fogsz kapni. A Feng-Shui tanítása szerint, ha ezt nem teszed meg szegény maradsz.
Én nem akarom elszalasztani ezt a lehetőséget. Így a jókívánságaimmal együtt küldöm ezt az üzenetet tovább.

Róza Tanya

Recept: Keménytarhonya

A keménytarhonya jellegzetes kiskunsági, dél-alföldi étel. A félegyházi házi asszonyok hetente-kéthetente főztek keménytarhonyát. Mivel nagyon egyszerű elkészíteni és csak egy edény kell hozzá, hajdanán a pásztorok is gyakran főzték bográcsban.

Hozzávalók 4 személyre:


  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg tarhonya (lehetőleg jó fajta házi)
  • két-három teáskanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika (ha van)
  • só ízlés szerint


A füstölt szalonnát apróra vágjuk és kisütjük a zsírját. Rátesszük a hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a krumplit, alaposan összekeverjük és rászórjuk a pirospaprikát, megsózzuk és felöntjük kb. két liter vízzel, felforraljuk, majd beletesszük a tarhonyát. Készre főzzük. Ezután levesszük a tűzről és megvárjuk, hogy a tarhonya jól magába szívja a levet (ettől lesz "kemény"). Ezután fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Róza Tanya